Planina Zlatibor

Zlatibor, planina nesvakidašnje lepote i živopisne prirode nalazi se u zapadnom delu Srbije na prosečnoj visini od 1000m. Krase je prijatna klima i bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani zlatnim borovima po kojima je planina dobila ime.

“Ruža vjetrova” se rascvetava upravo nad Zlatiborom. Leta su topla, а zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja. Zlatibor se nalazi u samom “središtu” Srbije. Rastojanje od ove planine do Beograda је 230 km, do Novog Sada 300 km – baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora vodi magistrala od Beograda ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom, Jagodinom i drugim gradovima. Preko Zlatibora, a delom i kroz njegov masiv, prolazi železnička pruga Beograd-Bar.

Zlatiborska visoravan je omeđena brojnim čudima prirode koja su postala nezaobilazan deo turističke mape ove planine. Na koju god stranu sveta da krenete sa Zlatibora bićete iznenađeni lepotom prirode, kao i gostoprimljivošću stanovništva, koje neguje sve tradicionalne običaje koje Zapadnu Srbiju čine izuzetnom i autentičnom regijom.

Оставите одговор